Foto: Oikos Sør-Trøndelag
Den siste dagen i april ble det holdt kurs i Urban Dyrking i Verkstedhallen på Svartlamon. En liten tropp kneikere møtte opp og lærte mye.
-Dette er bare starten
Kurset ble holdt av Helene Gallis, som er sjef for Majobo – «Mat og jord der du bor» - i Oslo. Hun fortalte om mange urbane prosjekter i Norden: Om griser som har sommerjobb i Gøteborg, om ungdommer som har eget hagecrew i Gamle Oslo, om en tilhengerhage for hagetilhengere som blir dratt rundt på Sagene, og om pallekarmer som blir omfavnet og strengt bevoktet av gatesmarte innvandrere på Grønland i Oslo. For Kneiken-folka i publikum var det inspirerende å se at selv små prosjekter har fått store og positive ringvirkninger blant byfolk.
- Det dere ser og er med på i Trondheim nå, er bare starten. Det kommer til å ta av, akkurat som det gjorde i Oslo, sa Helene Gallis.
Her er en sammensurium-basert gjengivelse av kvelden:
Helenes tips om oppstart og organisering av fellesprosjekter:
En variert gruppe er mest robust. Få med folk fra flere aldersgrupper og kulturer, ikke bare fra din egen vennekrets.
Lag en flyer som du deler ut og plasserer i nærheten, slik at du får med folk som bor nært prosjektet. Ikke alle er på facebook.
Kartlegg hva folk kan, hvordan de ønsker å jobbe, hvor mye tid til vi bruke på prosjektet, hva som gjør at de trives.
Noen av Helenes praktiske tips:
Mal kassene utenpå fordi det er fint, lag sittemøbler, bygg høye kasser for de eldre, bruk regnvann, bygg klatrestativer til bønner og erter. Plukk squash før den blir veldig stor, da er den bedre, og det kommer flere. Ikke bry deg om anbefalt radavstand når du sår i pallekarmer, bare frøavstand (ellers blir det jo ikke plass til noe). Velg planter som tåler litt svinn, sånn som tomater, salat, jordbær – ikke sats på å dyrke ett, superstort gresskar som ligger der og skinner om høsten og frister forbipasserende…
Tagetes og agurkurt er heltene i hagen. Tagetes motvirker skadeinsekter og lus (men tiltrekker seg snegler, er nå min erfaring…), og agurkurt ofrer seg for fellesskapet ved at den tiltrekker seg lus fra naboplanter, for eksempel tomatene. Timian og agurkurt er bra for alle planter og bør stå litt her og der.
Månedsjordbær er små, men gir avling i august, september, oktober og kanskje november (sa Oslo-dama ;) ).
Mange blomster er spiselige, som blomkarse, agurkurt, squashblomster (stekt, putt fetaost inni, nam!) Men husk at blomster du kjøper i blomsterbutikk er teppebombet med gift og ondskap, så de bør du ikke spise.
Jorddekke rundt plantene er lurt fordi det holder på fuktighet, gir gjødsel og fremmer mikroliv. Kan det stoppe dotrengte katter også tro, Helene?)
Ekstra meitemark kan godt legges i karmer og krukker, de er små gjødselfabrikker som også gjør jorda luftig. Mark kan også kjøpes i fiskebutikk, legg 4-5 stk pr karm.
Gjødsel skal plantene ha annenhver uke hele sommeren. Biobact er en god, økologisk, flytende gjødsel som er lett å få tak i.
Finn ut når maten kan høstes. Altfor ofte blir god mat stående og råtne eller går i stokk, fordi folk ikke vet hvordan de ser ut når de er modne.
Høst frø så du har til neste sesong.
Dekk flerårige planter om vinteren, for eksempel med granbar, eller det du har tilgjengelig.
Ikke legg snittblomster eller potteplanter i komposten - teppebombing og ondskap, som sagt.
Frø merket F1 er sterile hybrider, det betyr at du ikke vil få samme egenskaper om du høster frø fra disse og sår neste år. Planter fra slike standardfrø vil dessuten modne samtidig, og det er jo ikke så praktisk for hobbygartneren som skal spise maten sin sjøl. F1-frø er heller ikke økologiske.
Kurset ble arrangert av Trondheim Kommune og Oikos Sør-Trøndelag.
Helen Gallis’ vakre nye bok kan kjøpes på Etikken.
-Dette er bare starten
Kurset ble holdt av Helene Gallis, som er sjef for Majobo – «Mat og jord der du bor» - i Oslo. Hun fortalte om mange urbane prosjekter i Norden: Om griser som har sommerjobb i Gøteborg, om ungdommer som har eget hagecrew i Gamle Oslo, om en tilhengerhage for hagetilhengere som blir dratt rundt på Sagene, og om pallekarmer som blir omfavnet og strengt bevoktet av gatesmarte innvandrere på Grønland i Oslo. For Kneiken-folka i publikum var det inspirerende å se at selv små prosjekter har fått store og positive ringvirkninger blant byfolk.
- Det dere ser og er med på i Trondheim nå, er bare starten. Det kommer til å ta av, akkurat som det gjorde i Oslo, sa Helene Gallis.
Her er en sammensurium-basert gjengivelse av kvelden:
Helenes tips om oppstart og organisering av fellesprosjekter:
En variert gruppe er mest robust. Få med folk fra flere aldersgrupper og kulturer, ikke bare fra din egen vennekrets.
Lag en flyer som du deler ut og plasserer i nærheten, slik at du får med folk som bor nært prosjektet. Ikke alle er på facebook.
Kartlegg hva folk kan, hvordan de ønsker å jobbe, hvor mye tid til vi bruke på prosjektet, hva som gjør at de trives.
Noen av Helenes praktiske tips:
Mal kassene utenpå fordi det er fint, lag sittemøbler, bygg høye kasser for de eldre, bruk regnvann, bygg klatrestativer til bønner og erter. Plukk squash før den blir veldig stor, da er den bedre, og det kommer flere. Ikke bry deg om anbefalt radavstand når du sår i pallekarmer, bare frøavstand (ellers blir det jo ikke plass til noe). Velg planter som tåler litt svinn, sånn som tomater, salat, jordbær – ikke sats på å dyrke ett, superstort gresskar som ligger der og skinner om høsten og frister forbipasserende…
Tagetes og agurkurt er heltene i hagen. Tagetes motvirker skadeinsekter og lus (men tiltrekker seg snegler, er nå min erfaring…), og agurkurt ofrer seg for fellesskapet ved at den tiltrekker seg lus fra naboplanter, for eksempel tomatene. Timian og agurkurt er bra for alle planter og bør stå litt her og der.
Månedsjordbær er små, men gir avling i august, september, oktober og kanskje november (sa Oslo-dama ;) ).
Mange blomster er spiselige, som blomkarse, agurkurt, squashblomster (stekt, putt fetaost inni, nam!) Men husk at blomster du kjøper i blomsterbutikk er teppebombet med gift og ondskap, så de bør du ikke spise.
Jorddekke rundt plantene er lurt fordi det holder på fuktighet, gir gjødsel og fremmer mikroliv. Kan det stoppe dotrengte katter også tro, Helene?)
Ekstra meitemark kan godt legges i karmer og krukker, de er små gjødselfabrikker som også gjør jorda luftig. Mark kan også kjøpes i fiskebutikk, legg 4-5 stk pr karm.
Gjødsel skal plantene ha annenhver uke hele sommeren. Biobact er en god, økologisk, flytende gjødsel som er lett å få tak i.
Finn ut når maten kan høstes. Altfor ofte blir god mat stående og råtne eller går i stokk, fordi folk ikke vet hvordan de ser ut når de er modne.
Høst frø så du har til neste sesong.
Dekk flerårige planter om vinteren, for eksempel med granbar, eller det du har tilgjengelig.
Ikke legg snittblomster eller potteplanter i komposten - teppebombing og ondskap, som sagt.
Frø merket F1 er sterile hybrider, det betyr at du ikke vil få samme egenskaper om du høster frø fra disse og sår neste år. Planter fra slike standardfrø vil dessuten modne samtidig, og det er jo ikke så praktisk for hobbygartneren som skal spise maten sin sjøl. F1-frø er heller ikke økologiske.
Kurset ble arrangert av Trondheim Kommune og Oikos Sør-Trøndelag.
Helen Gallis’ vakre nye bok kan kjøpes på Etikken.
Nyttige lenker:
Majobos venner (facebook)
Oikos Sør-Trøndelag
Runåbergs frøer – Økologiske frø tilpasset Norden, pluss stort oppslagsverk om planter, såing etc
Kitchen Gardeners International – Informasjonsside med planleggingsverktøy for kjøkkenhager, tilpasset din klimasone
Skrevet av: Lillian Sunde for Kneiken Felleshage
Majobos venner (facebook)
Oikos Sør-Trøndelag
Runåbergs frøer – Økologiske frø tilpasset Norden, pluss stort oppslagsverk om planter, såing etc
Kitchen Gardeners International – Informasjonsside med planleggingsverktøy for kjøkkenhager, tilpasset din klimasone
Skrevet av: Lillian Sunde for Kneiken Felleshage