Tidlig i april er det på tide å sette jordskokk-knoller i jorda. Vakker og spiselig Jordskokk (Helianthus tuberosus) er i slekt med solsikker, og får vakre gule blomster om høsten. Men denne planten er ikke bare til pynt, den utvikler også spiselige knoller under bakken. Knollene smaker (visstnok) nøtteaktig, og kan brukes i supper og sauser, i råkost, stekt som snacks, kokt som erstatning for potet, i wok, eller sikkert på tusenvis av andre måter. |
Foto: "Jerusalem Artichoke in The Blue Sky" av Toshihiro Gamo
Slik dyrker du
Sett knollene 10-15 cm ned i god kompostjord, med 40 cm avstand mellom knollene. (En stor krukke på terrassen går også bra, da får du ca et kilo jordskokk til høsten.) Legg gjerne på litt gressklipp el.l. utover sommeren, så får marken mat, og jorda holder på fuktigheten. Planten kan stå i full sol, men tåler fint halvskygge. Den kan bli over 2 meter høy. Om høsten blomstrer den med små, solsikkelignende blomster, og når blomster og blader visner, kan du begynne å høste. Grav opp bare det du trenger, og la resten ligge i jorda. Du kan høste så lenge det går an å grave i jorda, også om våren. De knollene du lar bli igjen, vil spire og bli til nye planter.
Mer om dyrking kan du lese i Ren Mat.
Den beste sorten
Jordskokk trives vanligvis ikke med så mange timer dagslys som vi har i Norge om sommeren, men enkelte sorter funker fint her. Den beste skal være sorten "Dagnøytral", som vi her på Kneiken skal prøve i år, takket være en knoll vi fikk av Stephen Barstow.
Planten som har alt
Her har vi altså en plante som er lettstelt, den blir rundt 2 meter høy og fungerer som vindbryter, den blomstrer gullvakkert om høsten, den gir deilig mat hele høsten og neste vår, den er flerårig, og den kan brukes som klatrestativ for bønner. Blir det bedre? Ja! Den er sunn! Mye sunnere enn for eksempel potet.
Bra for blodsukkeret
Jordskokken inneholder ikke stivelse, men mye inulin og oligofruktose. Disse er karbohydrater som ikke taes opp i tarmen, og som dermed ikke påvirker blodsukkeret. Mye tyder også på at inulin kan hjelpe ved kroniske tarmsykdommer, og at det kan bidra til å forebygge tarmkreft.
Bra for magen
I tillegg stimulerer disse karbohydratene gunstige bakterier i tarmen, og klassifiseres derfor som prebiotika. En bivirkning av denne egenskapen er mer luft i magen... Derfor er det lurt å starte forsiktig når man begynner å spise jordskokk, til magen har vent seg til den nye virksomheten. Alys Fowler, engelsk dronning av spiselige hager, sier at man må spise en urt som heter vintersar (winter savoury) sammen med jordskokken, da er man på trygg grunn, sånn rent gassmessig. På engelsk heter jordskokk Jerusalem artichokes, men den går også under aliaset "fartichokes"...
"Den som er advart, er også forberedt."
- Winston Churchill
Kilder: Ren Mat, Bioforsk, Alys Fowler, Stephen Barstow, Bama
Skrevet av: Lillian Sunde for Kneiken Felleshage
Sett knollene 10-15 cm ned i god kompostjord, med 40 cm avstand mellom knollene. (En stor krukke på terrassen går også bra, da får du ca et kilo jordskokk til høsten.) Legg gjerne på litt gressklipp el.l. utover sommeren, så får marken mat, og jorda holder på fuktigheten. Planten kan stå i full sol, men tåler fint halvskygge. Den kan bli over 2 meter høy. Om høsten blomstrer den med små, solsikkelignende blomster, og når blomster og blader visner, kan du begynne å høste. Grav opp bare det du trenger, og la resten ligge i jorda. Du kan høste så lenge det går an å grave i jorda, også om våren. De knollene du lar bli igjen, vil spire og bli til nye planter.
Mer om dyrking kan du lese i Ren Mat.
Den beste sorten
Jordskokk trives vanligvis ikke med så mange timer dagslys som vi har i Norge om sommeren, men enkelte sorter funker fint her. Den beste skal være sorten "Dagnøytral", som vi her på Kneiken skal prøve i år, takket være en knoll vi fikk av Stephen Barstow.
Planten som har alt
Her har vi altså en plante som er lettstelt, den blir rundt 2 meter høy og fungerer som vindbryter, den blomstrer gullvakkert om høsten, den gir deilig mat hele høsten og neste vår, den er flerårig, og den kan brukes som klatrestativ for bønner. Blir det bedre? Ja! Den er sunn! Mye sunnere enn for eksempel potet.
Bra for blodsukkeret
Jordskokken inneholder ikke stivelse, men mye inulin og oligofruktose. Disse er karbohydrater som ikke taes opp i tarmen, og som dermed ikke påvirker blodsukkeret. Mye tyder også på at inulin kan hjelpe ved kroniske tarmsykdommer, og at det kan bidra til å forebygge tarmkreft.
Bra for magen
I tillegg stimulerer disse karbohydratene gunstige bakterier i tarmen, og klassifiseres derfor som prebiotika. En bivirkning av denne egenskapen er mer luft i magen... Derfor er det lurt å starte forsiktig når man begynner å spise jordskokk, til magen har vent seg til den nye virksomheten. Alys Fowler, engelsk dronning av spiselige hager, sier at man må spise en urt som heter vintersar (winter savoury) sammen med jordskokken, da er man på trygg grunn, sånn rent gassmessig. På engelsk heter jordskokk Jerusalem artichokes, men den går også under aliaset "fartichokes"...
"Den som er advart, er også forberedt."
- Winston Churchill
Kilder: Ren Mat, Bioforsk, Alys Fowler, Stephen Barstow, Bama
Skrevet av: Lillian Sunde for Kneiken Felleshage